štvrtok 14. decembra 2017

Tanzánia a Zanzibar

Jambo J

Vďaka výhodným letenkám priamo z Bratislavy sa Zanzibar stal obľúbenou dovolenkovou destináciou Slovákov. Ponúka krásne pláže pokryté jemným bielym pieskom, kúpanie v indickom oceáne a na skok divočinu národných parkov a vnútrozemie Afriky ako zo sledovania náučných filmov Discovery channel.

Pred odletom by ste sa však mali poriadne pripraviť. V prvom rade nepodceňte očkovanie. Rôzne fóra obsahujú početné informácie, ako je očkovanie proti brušnému týfu a žltej zimnici úplne zbytočné a antimalariká jesť netreba, veď tu sa malária nevyskytuje už dlhé roky a z antimalarík vám bude len zle. Nie je to tak úplne pravda. Žltá zimnica sa na Zanzibare vyskytla pred mesiacom, odniesol si ju domov jeden slovenský pár a antimalariká sme užívali riadne ôsmi, ani jednému pritom z nich nebolo zle. Zdravie máme len jedno a liečiť brušný týfus na Kramároch by chcel len málokto. Očkovanie proti brušnému týfusu, žltačke A, žltej zimnici a antimalariká potrebné pre 2 týždňový pobyt v Afrike stoja cca 200 Eur. Očkovania sú bezbolestné a málokto z nich má nejaký vedľajší účinok. Ich účinky však pôsobia niekoľko rokov.

Súčasne si naberte repelenty, a to tak v spreji ako aj do zásuvky. No predovšetkým si nabaľte riadnu dávku zvedavosti.

Neodporúčam vám skúšať ovocie či zeleninu umývané v miestnej vode, dávajte si pozor na stravu, aby bolo jedlo dostatočne prepečené či uvarené a budete viacmenej v poriadku. No nerozlučiteľnou súčasťou vašej batožiny by mali byť kvapky Hylak, tabletky proti hnačke a živočíšne uhlie. Asi každého buď raz prehnalo, alebo nám zrýchlilo trávenie aj na niekoľko dní, no pomocou týchto lekárenských zázrakov sme dofču prežili a užili si všetko, čo sme len za dva týždne mohli stihnúť.

Lieta sa z Bratislavy cez Dubaj do Stone Townu, hlavného mesta Zanzibaru. Zanzibarom sa inak nazýva práve toto mesto, Stone Town je vlastne len jeho staršia časť, ostrov domáci volajú Ugunja. Je dovolenkovým strediskom zvyknutým na návaly turistov. Obľúbenou destináciou pre najmenšie výkyvy medzi prílivom a odlivom mora je mestečko, či skôr dedinka Nungwi, cca 70km vzdialená od Stone Townu. Taxík zjednávajte a buďte tvrdí. Bežná cena na túto vzdialenosť je 30 dolárov, pri šikovnosti zjednáte aj lepšiu cenu.

Možno Vám spočiatku príde ľúto pri pohľade na obyvateľstvo žijúce v chatrčiach s plechovými strechami, bosými nohami kráčajúcimi po červenej zemi, na matky s deťmi zavesenými v plachte (pričom tu nejde o najnovší výdobytok módy ale o lacný a praktický spôsob ako dieťa preniesť z miesta na miesto a pritom mať na hlave položenú kopu dreva, oblečenia pripraveného na pranie či nádoby plnej rýb). Ľútosť však skončí v momente, keď si uvedomíte ľahkosť tamojšieho života. Nikto sa tu od práce nestŕha, väčšinou všetci sedia v chládku stromu, polyhujú, nič nerobia. Neznamená to však, že sa nenájdu takí, ktorí by sa radi chopili príležitosti, ktorú však tento kraj so stodolárovou mesačnou výplatou neponúka.

Stone Town

Ak sa rozhodnete pobudnúť v meste, navštívte centrum, miestny trh, odfoďte sa pred rodiskom Fredyho Mercuryho (ktorý sa pre svoju orientáciu do rodiska nikdy nemohol vrátiť, tu by ho totiž popravili) a využite výlet na spice tour a prison island. Nič netreba dohadovať dopredu, v meste sa budú priam trhať o to, aby si vás získali na svoj výlet viacerí sprievodcovia. Dovezú vás na miesto určenia, ukážu ovocie, koreniny, dajú okoštovať čerstvé dobroty, dokonca predvedú aj menšie divadielko (video bude čoskoro J ) Záležitosť približne na dve hodinky ako nenáročné spríjemnenie dňa po prílete. Dokonca sme dostali upletené klobúky, kabelky, kravaty doplnené miestnou kvetinovou výzdobou.

Prison island je navštevovaný pre rezerváciu obrovských suchozemských korytnačiek. Príjemný výlet na loďke s občerstvením, spravidla ananásom a banánmi, načerveno farbiacimi a po čistiacich prostriedkoch chutiacimi plodmi baobabu, odborným výkladom o väznení otrokov, či chorých. Kým korytnačky pôsobia rozkošne aj keď idú svojim zobákom k vašej nohe, predstava väznenia na tomto ostrove pripravuje skôr temný záves nad jasným indickým oceánom. 

Zájdite tiež na miestny trh v centre Stone Townu neďaleko prístavu, odkiaľ chodia trajekty na pevninu. Pečú ryby, morské potvory, ponúkajú trstinovú šťavu či zanzibarskú pizzu. Skúsili sme všetko. Ceny sme si však museli tvrdo zjednať.

Safari 

Výhodou Zanzibaru je blízkosť Tanzánie, veľkolepého afrického safari. A ak nezájdete až ku Kilimandžáru, nič sa nedeje. Napríklad my sme sa vybrali do približne 5 hodín od mesta Dar er Salaam vzdialenej oblasti na náš lov na žirafy. Tým lovom myslím skôr lovenie fotografií z bezpečia nášho jeepu.

3 dňový výlet za 480 dolárov na osobu, pričom v cene máte ubytovanie, stravu, dopravu a sprievodcov. Oplatilo sa. Síce unavení a vytrasení z cesty po miestnej komunikácii, ktorá asi v polovici cesty stratila asfalt, s bruchom precpatým samosami, taštičkami z lístkového cesta plnenými mletým mäsom, ale nabudení na objavovanie sveta z encyklopédií na vlastné oči sme nastúpili na motorový čln. Foťák už ostril svoje zábery na početných hrochov vystrkujúcich svoje hlavy a sem tam chrbty, ba i zadky ponad hladinu rieky točiacej sa priamo pod našim safarským ubytovaním v Selous river camp. 




V Tanzánii sú očkovania povinné, nešetrili sme ani repelentami a trochu som sa obávala, či zver svojim odpudivým pachom po toľkej chémii neodradíme. Našťastie nie a vzhľadom na štípance sa aj niektoré komáre ulakomili na toxickú krv slovenských turistov.

Ubytovanie na safari má svoje čaro. Predovšetkým noc. Nekonečné ticho, do ktorého tu i tam sa votrie divoký zvuk. Môže to byť hoci len mucha či opica, ktorá prebehne okolo, všetko zahalené dokonalou tmou pripomína zvuky šeliem a jedovatých potvor, ktoré za sieťkou vášho plafónu čakajú na zväčšujúce sa očká, aby sa dostali  k vám. Priznám sa, že prvú noc som nevyšla ani z postele v noci na záchod, ktorý bol hneď vo vedľajšej miestnosti a počkala som si na prvé ranné lúče ubezpečiac sa, že po zemi sa neplazia žiadne mne nemilé tvory.

Ale bolo to dobrodružstvo okorenené výhľadmi do ďalekej divočiny. Obedovanie uprostred národného parku v tieni obrovského stromu, v kmeni ktorého si spokojne nažíval malý had. Kým vy si spokojne piknikujete, pakone na vás hľadia ako na najväčšiu atrakciu. Najviac prekvapené výrazy však nahodili žirafy. Podchvíľou si človek nebol istý, či oni pozorujú jeho alebo on ich. Slony, krokodíle, divoké psy či prasatá, plaché zebry a pohodové byvoly, skackajúce antilopy alebo škriekajúce supy. Všetko ako na podnose len v priebehu jedného jediného dňa. 

Po tak pokojnom trojdňovom výlete predstavoval návrat do hlavného mesta Tanzánie kultúrny šok. Nie len, že jeden člen našej posádky trpel silným úpalom, Africké slnko si vypýtalo svoju daň, ale tie davy sácajúcich a strkajúcich, všade sa tlačiacich ľudí v porovnaní s kľudnou prírodou vnútrozemia nelákali na väčšie skúmanie.

Leňošenie

Šiesty deň našej výpravy znamenal presun späť na ostrov za teplom, plážami a dlhovysnívaným ničnerobením. Trajekt za 35 dolárov, 2,5 hodiny v klíme nastavenej asi na 15 stupňov s indickými pesničkami a arabskými modlitbami (99% tunajšieho obyvateľstva je islamského vyznania), potom asi hodinu a pol taxíkom cez severozápad ostrova a ste tam. Nungwi. Dovolenkové stredisko obkolesené miestnymi.

Indický oceán lákal farbami i príjemnou teplotou. Nie však príliš dlho. Div, ktorý sme doposiaľ nezažili, spočíval v obrovských výkyvoch medzi prílivom a odlivom. Tento rozdiel spôsoboval megaspln mesiaca, ktorý nie len, že bol v splne, ale súčasne bol aj najbližšie k Zemi. Vytvoril tak prírodné divadlo, kedy do mora nejdete si zaplávať, ale sa prejsť. Mohli ste kľudne sledovať ako vám pred očami miznú morské kvapky a následne ako sa zdiaľky aj niekoľko sto metrov vracajú späť na pobrežie.

Čistá romantika. Len vy, domáci, ktorí na vás opakovane skúšajú svoje obchodné taktiky na zakúpenie výletu na západ slnka, sošiek alebo mušlí, ktoré sa z krajiny nesmú vyvážať, pričom ich otravnosť by sa dala vážiť na desiatky kilogramov a sem tam nejaká krava, ktorú vypustili na pláž nachytať bronz a spásť morské trávy odkryté odlivom.

Na opačný koniec ostrova sa vraj chodí za vodnými športami. Kým v Nungwi sú veľké rozdiely medzi prílivom a odlivom len počas splnu, v Paje more odíde ráno a vracia sa z výletu až poobede okolo pol piatej. Keďže slnko zapadá okolo šiestej, stíhate tak akurát nočné kúpanie. Takže neviem, či tunajší surfisti nastupujú na vlny o štvrtej ráno, alebo to skúšajú s baterkami, ale počas jednodňového výletu v tomto mestečku som začala o ich existencii trochu pochybovať. Možno kamaráti, ktorí tu strávili príjemné 4 dni, by povedali viac.

Či v Nungwi či v Paje uvidíte pri odlive priam až za obzorom rybárov a zberačov, ktorí v zníženej vode chytajú chobotnice a ryby rôzneho druhu. Jedno ráno na prechádzke sme mali šťastie na rybára s luxusným úlovkom, žralokom kladivohlavým. 

Sme veľkí milovníci rýb a morských potvor, na tanieri im venujeme patričnú pozornosť. Dobroty sme boli vyskúšať v jednej z najväčších Zanzibarských atrakcií, reštaurácii the Rock neďaleko Paje. Pri prílive sa sem suchou nohou nedostanete. Je to malý domček na skalnom útese, ktorý ako jediný trčí niekoľko metrov od brehu. Tomuto miestu šéfuje Talian, preto odporúčam cestoviny s akoukoľvek morskou potvorou. Hoci predražené, ale výborné. Tu sa platí za atmosféru. Na internete je potrebná rezervácia vopred. Bez nej sa sem nedostanete.

Zanzibar je čarovným horúcim miestom plným protikladov. Je tiež miestom, kde uvidíte život, aký ste doposiaľ sledovali len v náučných seriáloch v televízii. Kde ľudia síce žijú v hlinených chatrčiach, no pred každou je zaparkovaná naleštená motorka alebo auto a v ruke pod palmou chytajú sieť so staronovým smartphonom. Takmer rovníkové slnko snažiace sa vysušiť vlhkosťou nasiaknuté šaty strieda tropická búrka, pri ktorej si nebudete istí, či náhodou už nie je koniec sveta. Lejakové šialenstvo však ako prišlo, tak odíde, v tomto kraji šéfuje slnko, pohoda a HAKUNA MATATA.


Nebojte sa zjednávať, pýtať a dohadovať. Uvidíte všetko a za rozumnú cenu, stačí mať rovnaký prístup ako oni a nenechať sa ošmejdiť premrštenými ponukami. Začnete na 50 dolároch a skončíte na desiatich. Oni stále zarobia a vy máte skvelý pocit vlastnej šikovnosti.




Na záver už len šťastné a veselé :)